things to eat in vietnam

When you travel to Vietnam, your taste buds will likely be set on trying the pho bo and pho ga, and you won’t be disappointed. Don’t kid yourself though – there are a lot of other foods you need to sink your teeth into when visiting this amazing country.

Take a look at the five best Vietnamese foods you need to try when you visit Vietnam.

#1. Egg Coffee

We’re sure that like pho, you’ve already tried Vietnamese coffee. It’s an amazing mix of delicious coarse ground dark beans and condensed milk. The sweet and strong mix is heavenly. But what you may not have tried yet, and need to taste when you get to Vietnam, is egg coffee.

Egg coffee, or Cà phê trứng as it’s known in Vietnam, consists of egg yolks, sugar, condensed milk and robusta coffee. The yolks are beaten with sugar and coffee to form a light, delicious foam. You can order one in cafes throughout Hanoi, and parts of Ho Chi Minh City.

#2. Bun Cha

View this post on Instagram

Thứ lỗi cho những con người như mình nếu được lựa chọn món ăn "must-try" khi đến Hà Nội, mình sẽ recommend một món khác Phở vì nói cho dễ hiểu thì Phở là một món quá thông dụng rồi; các nước có người Việt sinh sống & lập nghiệp hầu như đều có ít nhất một tiệm và họ có thể đến để thử một lần cho biết, hơn hết nhiều người khác có lẽ cũng đã biết đến Việt Nam thông qua Phở rồi. Vậy nên trong một cái list "must-try in Hanoi" của mình thì sẽ lấy một món ăn mình rất thích trong những lần đầu đến chơi ở Hà Nội đó là Bún Chả. Nói thế ở Hà Nội nghe phát hiểu ngay món có gì, chứ ai ở Sài Gòn chưa từng nghe gì về món này khó mà hình dung ra được cái sự "Chả" nó ra làm sao vì trong đây có hàng tấn thứ gọi tắt là "Chả", em muốn loại nào? Bún Chả là một món ăn rất là quen thuộc ở Hà Nội thường là có nhiều miếng trong một bát nước mắm và một bát bún riêng, còn trong Nam quen gọi là Bún Thịt Nướng, thường là họ nướng một xiên nguyên hoặc cắt ra để trên bát bún chung với nhiều thứ khác luôn. Cái điều khiến mình vui đó là ở trong Sài Gòn thường ăn theo cách là rưới nước mắm vào trong bát bún rồi ăn, tưởng đây cũng thế nhưng mà không, làm xong thì bị bạn mình hỏi ăn kiểu gì thế? Bạn mình bảo rằng người ở đây ăn thế này, rằng phải nhúng một chút bún vào trong bát nước mắm để ăn cùng thì mình mới ngơ mặt bảo "Ăn kiểu này mặn chết rồi sao?", Ơ nhưng thực chất nước mắm không mặn chút nào mới lạ cơ, kì diệu cực! Ăn kèm một chút rau với gọi thêm một đĩa Nem rán (Chả giò) là cực đỉnh luôn. Vậy nên mới biết đôi khi những món ăn có thể rất bình thường, chúng ta có thể đến trả một khoảng tiền để ăn một món gì đó ngon xong rồi lại đi, nhưng khi mà có những câu chuyện được thêm vào thì lại là chuyện khác, món ăn thêm ngon như gia vị được cho thêm vào và cái cảm xúc cũng giữ được lâu hơn, ít nhất là cho đến khi bạn trở về nhà và nghĩ về những gì đã qua. Những người bạn chưa đến Hà Nội, nếu có dịp đến đây ngoài thử Phở và các món khác thì cũng nên tìm một quán Bún Chả ngon và thử món này một lần cho biết với cách ăn của người Hà Nội bạn nhé, must-try đấy! #buncha . 📸: @agnes.kimmm

A post shared by Thương Nhớ Hà Nội (@thuongnhohanoi) on

This is our favorite dish in Vietnam. Bún chả consists of barbecued pork patties, noodles, pork belly, herbs, and a sweet dipping sauce to tie it all together. Order it in Hanoi, where the dish originates from. It’s another stellar mix of sweet and savory that you’ll find throughout the country. This is a filling dish, so eat slowly and take a break if it’s weighing you down. You won’t be disappointed.

#3. White Rose

You’ll find a lot of rice paper in Hoi An, and one of the best ways to eat it is in the form of a white rose dumpling. These small dumplings each contain a meat or shrimp filling in the center, and are encased in rice paper. They’re sprinkled with fried garlic on top and served with a sweet sauce for dipping. You’ll only find these in Hoi An, so be sure to stop for a plate or two when you’re in the city.

#4. Banh Mi

It doesn’t matter what time of day it is, this one hits the spot. Banh mi is all the flavors of Vietnam packed into one hearty sandwich. Don’t let the gigantic baguette fool you – while you may be tempted to share, this is meant to be a single serving. There are many different varieties and kinds of banh mi to choose from, but we’d recommend going with the mega-packed everything included variety. Typical ingredients include layers of pork, sliced meat, shredded cured pork skin, pate, pickled vegetables, cucumbers, cilantro and plenty of chillies. We’ve had banh mi up and down Vietnam, you’ll find a great sandwich in almost every corner of the country.

#5. Banh Xeo

Banh Xeo translates to “sizzling cake” so you can imagine what you’re getting yourself into. While it’s called a savory pancake, it’s actually more the texture of an omelet in our opinion. The soft shell holds shrimp, onions, pork, bean sprouts and lots of other tasty ingredients. Try it when you visit Ho Chi Minh. You can even go where Anthony Bourdain visited at 46A Banh Xeo.

What’s your favorite thing to eat in Vietnam? Let us know on Twitter!